Romatizmal Ağrılarda Doğal ve Bitkisel Tedaviler

Romatoid Artrit, tüm eklemleri tutabilen bir kronik iltihabi hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülür. Türkiye’de 750.000 ila 2.000.000 arasında Romatoid Artrit hastası olduğu tahmin edilmektedir. Her yaşta görülebilir.

Hastalarda, tutulan eklemler ağrılı, kızarık ve şiştir. Birden fazla eklemde aynı anda tutulum görülür. İlerleyen safhalarda, el ve ayak eklemlerinde deformiteler (Yapısal bozukluklar) oluşur.

Romatoid Artrit, bir “Otoimmün Hastalık”tır. Bağışıklık sisteminin yanlış ve aşırı cevabından kaynaklanır. Bağışıklık sistemi, eklem dokusunu yabancı doku gibi algılar ve eklem dokusunu oluşturan bileşenlere karşı antikorlar geliştirir. Bu yanlış cevabın neden kaynaklandığı bilinmemektedir.

Hastalar şiddetli eklem ağrıları, hareket güçlüğü, sabah sertliği gibi yaşam şartlarını zorlaştıran şikâyetlerden mustariptir.

Hastalığın tedavisinde, uzun süreli kortizon, ağrı kesiciler ve özellikle Aspirin kullanımı; gereken hastalarda bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılması yaygın modern tıp yaklaşımıdır. Bunun yanında hastalara Fizyoterapi uygulanması gereklidir. Kullanılan tüm ilaç tedavileri son derece fazla yan etkileri olan ve uzun süre devam edilmesi gereken tedavilerdir. Sadece bu tedavileri kullanmak bile ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır. Örnek vermek için Romatoid Artrit tedavileri içinde en masumu olan ağrı kesicilerden bahsedelim: ABD’de her yıl, 20.000 kişi, ağrı kesicilerin yan etkileri yüzünden hastaneye yatmakta ve bunların 2.600’ü ölmektedir. Kortizon ve bağışıklık sistemini baskılayıcı diğer ilaçların yarattığı yan etkiler ve tahribat, tahmin bile edilemeyecek boyutlardadır.

Tüm bu kuvvetli ve yan etkileri fazla tedavi ajanlarına rağmen, Romatoid Artrit ilerleyici ve saldırgan bir hastalıktır. Hastalığın kullanılan agresif tedavilerle tedavi edilememesi ve ilerleyişinin durdurulamaması, tedavilerin yarattığı yan etkilerin nelere mal olduğu sorusunun sorulmasına yol açmıştır.

Çeşitli tıbbi çalışmalarda, uzun dönemli kullanılan klasik ilaç tedavisinin hastaların yararına olmadığı gösterilmiştir. İlaçların yan etkileri bir yana, hastaların ilaçlara verdiği cevabın da zamanla azaldığı gözlenmiştir.

Hastalığın ilerleyici ve saldırgan gelişimi ile beraber klasik ilaç tedavisinin uzun dönemdeki etkisizliği, alternatif doğal tedavilerin daha fazla önem kazanmasına yol açmıştır.

Şimdi Romatoid Artrit tedavisinde doğal ve bitkisel tedavileri kısaca özetlemeye çalışalım:

Beslenme Tedavileri:

Romatizmal hastalıkların artışının altındaki en önemli sebep beslenmenin bozulması ve besinlerde kullanılan kimyasal katkı maddeleridir.

Beslenme bozuldukça gıda intoleransı ciddi bir sorun olmaya başlamıştır. Tüm otoimmün hastalıklarda gıda intoleranslarını sorgulamak gerekir. Gıda intoleransları denilince akla gelen en önemli ve yaygın durum, glutene karşı olan intoleranstır. Bu kitapta uzun uzun anlattık. Gluten intoleransları, diyabetin, Çölyak hastalığının, otoimmün hastalıkların arkasında yatan sebeptir.

Bir romatizma hastasını gluten intoleransını göz ardı ederek tedavi etmek mümkün değildir. Öncelikle hastanın beslenmesi düzenlenmelidir. Ancak günümüzde hekime başvuran romatizma hastalarının hiçbirinin beslenmesiyle ilgilenilmez. Hiçbir doktor beslenme anlatmaz, ne yersen ye derler. Oysa, romatizma hastası glutenden, buğdaydan, hazır mayadan uzak durmalıdır. Gıda intoleranslarında en önemli iki faktör gluten intoleransı ve hazır maya intoleransıdır. Bunlar gizli intolerans yaparlar. Eğer bir gıdaya karşı intoleransınız varsa, bilir ve söylersiniz. “Ben domates yediğim zaman dokunuyor” diyebilirsiniz. Ama gluten ve hazır maya öyle değil. Bu ikisi her türlü gıdanın içinde katkı maddesi olarak bulunduğundan farkında bile olmadan yersiniz. Glutene ya da hazır mayaya intoleransınız olduğundan haberiniz bile olmaz. Romatizmada bu ikisi son derece tehlikelidir.

Kelle paça unutuldu, sağlık bozuldu<

Bizim yeme içme kültürümüz, geleneksel beslenme biçimimiz bozuldu. Kuşaktan kuşağa, anadan kızına aktarılan o kıymetli bilgiler, tarifler, usuller unutulmaya başlandı.

Romatizma hastalığının en önemli sebeplerinden bir tanesi beslenmeyle alınan kollajenin azalmasıdır. Kollajen, bağ dokunun ana maddesidir. Kollajen olmadan insan vücudunun sağlıklı, diri, dinç ve ayakta kalabilmesi mümkün değildir. Kollajenin az alınmasının sebebi, kollajen içeren gıdaların az tüketilmesidir. Peki, hangi gıdalar kollajen içerir? Paça, et suyu, kemik suyu, kemikli et. Eskiden yemekler hep kemikli etle yapılırdı. Şimdi kemikli et alan yok, herkes kuşbaşı veya kıyma alıyor. Paçayı içen kalmadı, paçacılar bir bir kapanıyor. Paçayı içen yoksa kollajen alan da yok demektir bu. Kemik suyu da hakeza öyle. Herkes evinde kimyasal katkı maddeli, monosodyum glutamatlı bulyonları kullanıyor. O bulyonların faydalı mı, zararlı mı olduğunu sorgulayan yok! Yemeklerinize lezzet adına zehir koyuyorsunuz.

Bizim anneannelerimiz, babaannelerimiz evlerinde düzenli olarak işkembe, kelle, paça yaparken annelerimiz bu çorbaları yapmayı neredeyse unuttu. Biz içmedik – bu gelenekten koptuk -, çocuklarımıza da içirmedik. Neyse ki, son senelerde kemik suyu, paça çorbası gibi ilaç yiyeceklerin kıymeti yeniden anlaşılmaya başlandı.

Dolayısıyla, romatizmal hastalıklardan korunmak için öncelikle kollajenden zengin beslenmek gerekir. Her yemeğin içine kemik suyu konmalı, et kemikli pişmeli; bunlar son derece mühim. Evde kemik suyu hazırlayıp küçük kâğıt bardaklarla buzluğa kaldırırsanız bütün yemeklerinize ilave edebilirsiniz.

Hazır mayayı hayatınızdan çıkarın

Hazır maya bağırsak geçirgenliğini bozduğu için gıda intoleranslarını da açıyor. Gıda intoleransları romatizmanın altında yatan en önemli sebeptir. Romatizmal hastalıkların tamamında hastada gıda intoleransı varmış gibi değerlendirmek ve buna göre önlem almak gerekir. Beslenme buna göre düzenlenmelidir. Bu son derece mühim bir konudur.

Hazır mayadan uzaklaşmak son derece kolaydır. Açma, paskalya çöreği, simit gibi mayalı pastane ürünlerinde; ekmek ve pide gibi fırın ürünlerinde, pizzada, sokak simidinde hazır maya bulunur. Bunlardan uzak duracaksınız.

Peynirlerin çoğunda hazır maya bulunur. Hazır mayayla yapılmış peynirden uzak duracaksınız. Şirden mayalı peynir tüketmek gereklidir. Bu çok önemli bir konu. Peynir bir de ayranla kestirilerek yapılabilir. O zaman da ev usulü yoğurtla olmalı, hiçbir zaman hazır yoğurt kullanılmamalı.

Turşunu kur, yoğurdunu mayala, romatizmadan korkma

Romatizmal hastalıklardan korunmanın yolu probiyotikleri takviye etmekten geçer. Probiyotikleri takviye etmeden, romatizmal hastalıklardan korunabilmek veya bunları tedavi edebilmek mümkün değildir. Dolayısıyla, bol bol probiyotik gıda alınması gereklidir. Ev turşusu, ev yoğurdu, mandıra yoğurdu, kefir, doğal mayalanmış sirke, şıra, tükenmez, doğal mayalanmış peynir, çökelek probiyotik gıdalardır.

Bitkisel Tedaviler:

Bitkisel tedaviler, romatizma Romatoid Artrit üzerinde etkili olan bitkilerden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Isırgan: Son derece kuvvetli yangı ve ağrı giderici etkisi vardır. Güvenli bir bitkidir.
  • Kuşburnu: Yangı gidericidir ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
  • Papatya: Yangı giderici ve sakinleştiricidir.
  • Zencefil: Kuvvetli yangı gidericidir. Mide bulantısını giderir.
  • Zerdeçal: Kuvvetli yangı giderici özelliği yanında, Karaciğer üzerinde kuvvetlendirici ve kan yağlarını düşürücü etkisi vardır.
  • Meyan kökü: Yangı gidericidir.

Romatizmal Hastalıklarda Etkili Olan Bitki Çayları

Ağrı Giderici Çay:

  • Isırgan Yaprağı: 1 tatlı kaşığı
  • Kuşburnu: 1 yemek kaşığı
  • Tane karabiber: 1 tatlı kaşığı
  • Papatya: 1 tatlı kaşığı
  • Zencefil: 1 çay kaşığı

Porselen bir demlikte üzerlerine 200 cc. kaynar su konularak 5 dakika demlenir, 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek içilir.

Romatizma İçin Günlük Çay:

  • Zerdeçal: 1 çay kaşığı
  • Meyan kökü: 1 tatlı kaşığı
  • Isırgan yaprağı: 1 tatlı kaşığı
  • Lavanta: 1 tatlı kaşığı
  • Elma: Çeyrek elma, kabuklu olarak ince doğranmış.

Porselen bir demlikte, üzerine 200 cc. Kaynar su ilave edilerek 5 dakika demlenir, 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek günde 3 bardak içilir. Her seferinde taze olarak hazırlanır.

Ağrılı Eklemler İçin Ağrı Giderici Yakı:
  • Dulavrat otu: 1 yemek kaşığı
  • Isırgan otu: 1 tatlı kaşığı
  • Kırmızı acı biber – Arnavut biberi: 1 yemek kaşığı
  • Karanfil: 1 tatlı kaşığı
  • Zencefil: 1 yemek kaşığı
  • Bal: hakiki petekli bal, peteği ile birlikte.
  • Bal haricinde tüm bitkiler büyük bir havanda iyice dövülür. En son petekli bal ilave edilir, tamamiyle özleşene kadar bir süre daha dövülür.
  • Elde edilen macun, uygulanacak eklem büyüklüğünde bir gazlı bez üzerine yayılır.
  • Ağrılı eklem üzerine konularak sarılır, 1 saat boyunca tatbik edilir.
  • 1 saatin sonunda yakı çıkarılır, eklem sıcak suyla yıkanarak temizlenir.
  • Hassas ve alerjik cilt yapısına sahip olan hastalar dikkat etmelidir. Cilt reaksiyonları yaşayabilirler.
Sağlıklı ve ağrısız günler diliyorum.
Bunları da beğenebilirsin