Anti-kanserojen faydalarına aşina olduğumuz bu değerli sebzenin pek bilinmeyen bir yararı daha var: Metabolizmayı düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olması.
Brokoli sağlık açısından bilinen en yararlı sebzelerden biridir. Böbrek fonksiyonlarını, bağırsak sağlığını desteklemek, diyabetle savaşmak ve kansere karşı etkili bir savunma sağlamak brokolinin faydalarından sadece bazıları.
Tüm bunlar brokoli yemeniz için yeterli değil mi? Karnabaharla aynı aileden gelen bu yeşil sebzenin zayıflattığını da söylersem belki fikriniz değişir. Şimdi bu sebzenin nasıl olup da kilo vermeye yardımcı olduğunu anlatacağım. İşin püf noktası brokolinin içinde bol miktarda bulunan glukosinolatlar. Bu değerli maddelerin en önemli maharetleri hücresel faaliyetleri düzene sokmalarıdır. Hücresel aktivitenin düzene girmesi ise kansere karşı korumadan kilo kontrolüne kadar pek çok faydayı beraberinde getiriyor. Hücreleri bir makine gibi düşünün. Makinenin işlemesi için yakıt gereklidir ve bu yakıt yediklerinizdir. Eğer hücresel faaliyetler (biz bu faaliyetlerin tamamına metabolizma diyoruz) düzgünse yakıt enerjiye çevrilir. Aksi durumlarda ise yedikleriniz yağ olarak depolanır. Yani metabolizmanız ne kadar etkin bir şekilde çalışıyorsa kilo kontrolü de o kadar kolay olur. İşte brokoli bu noktada devreye giriyor ve içindeki aktif maddelerle hücresel faaliyeti düzene sokuyor.
Brokoli Metabolizmayı Dengeliyor
Yaşımız ilerledikçe hücresel mekanizma eskisi gibi etkin bir şekilde çalışmamaya başlar. Bunun başlıca nedeni hücrenin içinde zaman içinde biriken artıklardır. Hücre metabolizmasının bozulması ile obezite, diyabet gibi kronik hastalıklara da yolculuk başlamış olur.
Dilerseniz brokoliye, daha doğrusu içindeki glukosinolat maddesine geri dönelim. Bilim insanlarının 2013 yılında 48 kişi üstünde yaptıkları araştırmada (1) gönüllüler üç gruba ayrılıyor. İlk grup 3 ay boyunca hiç brokoli yemezken, ikinci grubun diyeti normal miktarlarda brokoli içeriyor. Son grup ise bu süre boyunca bol miktarda brokoli tüketiyor. Araştırmacılar, diyeti yüksek oranlarda brokoli dolayısıyla da glukosinolat içeren grubun neredeyse tamamının yağlı asitler ve lipitler açısından kan değerlerinin belirgin bir ölçüde düştüğünü gözlemliyorlar. Çalışmanın sonunda, brokolide bulunan bazı bileşenlerin hücresel aktiviteyi düzenlediği ve bu özelliği sayesinde hem kilo vermeyi hem de kilo kontrolünü sağladığı sonucuna varılıyor.
Brokoli Yemenin Püf Noktası
Brokolinin bir sırrı daha var. Brokoli, yüksek miktarda lif içermesi sayesinde bağırsak florasındaki faydalı bakterileri besler. Sağlıklı bir bağırsak florasının kilo vermenize nasıl yardımcı olduğunu, hatta bazı bakterilerin iştahınız üstünde nasıl etkili olduğunu ‘Probiyotikler ve Zayıflama’ yazımda detaylıca anlattım.
Brokoli yerken bilmeniz gereken en önemli şey bu yeşil sebzenin ısıyla arasının hiç iyi olmadığıdır. Suyu kaynatıp içine brokolileri attınız diyelim. İçindeki vitaminlerin değerli besin maddelerinin tamamı sizlere ömür. Hiç su değdirmeden buharda pişirmek daha akıllıca bir yaklaşım olabilir. Ama sadece birkaç dakika! Isıyla temas, ister istemez brokolinin içindeki fitobesinlerin bir kısmını yok edecektir. Ben bu değerli sebzeyi çiğ tüketmenizi öneriyorum. Dilerseniz üstüne biraz zeytinyağı gezdirip limon sıkabilirsiniz. En iyi strateji ise bu yeşil sebzeden günde bir-iki porsiyon tüketmek ve diyetinizi brokoli ekstresi ile desteklemek olacaktır.
Kaynakça:
1. A diet rich in high glucoraphanin broccoli interacts with genotype to reduce discordance in plasma metabolite profiles through modulating mitochondrial disfunction, American Journal of Clinical Nutrition Charlotte N. Armah Am J Clinical Nutrition 2013 98: 712-722 doi: 10.3945/ajcn.113.0652