Kanser ve diyabet gibi toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit eden hastalık gruplarından birisi de, romatizmal hastalıklardır.
Romatizmayı çoğumuz yağmur yağmadan önce kemikleri sızlatan, biraz da ağrı yapan basit bir şikâyet olarak algılar. Oysa durum hiç de o kadar basit değildir. Romatizmal (veya romatolojik) hastalıklar bir tane değil, bir sürü hastalığın ortak ismidir. Toplumda son derece yaygındır. Üstelik görülme sıklığı da giderek artıyor. Romatizmal hastalıklar, tıpkı diyabet ve kanser gibi, çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri haline geldi.
Romatizma tek bir hastalık değildir, bir hastalıklar grubudur ve ‘romatolojik hastalıklar’ adı altında toplanırlar. Bu grupta çok çeşitli hastalıklar yer alır. Aşağıdaki listede romatizmal hastalıkların sıralamasını bulacaksınız.
Romatizmal (romatolojik) hastalıklar
- Romatoid artrit
- Osteoartrit
- Spondilartrit
- Fibromiyalji
- Ankilozan spondilit
- Sedef hastalığı (Psöriasis)
- Juvenil artritler
- Sistemik lupus eritematosus (SLE)
- Skleroderma
- Sjögren Sendromu
- Vaskülitler
- Dev hücreli arterit
- Takayasu arteriti
- Wegener granulomatozisi
- Poliarteritis nodosa
- Behçet hastalığı
- Romatizmal ateş
- Gut hastalığı
Romatizmal hastalıklar otoimmün hastalıklardır. Burada problem bağışıklık sistemindedir. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin aşırı çalışması sonucu meydana gelirler. Bağışıklık sistemi gereğinden fazla ve yanlış biçimde çalışır; vücudun dokularına saldırır. Normalde bağışıklık sisteminin bu tarz bir reaksiyon göstermemesi gerekir. Fakat kimyasal maddelere maruziyet, beslenmenin bozulması, bazı virüsler, GDO’lu gıdalar vb. sebeplerle bağışıklık sistemimiz bozuluyor ve vücut dokularına saldırıyor. Biz bunlara, otoimmün reaksiyonlar adını veriyoruz. Bağışıklık sisteminin saldırdığı dokuya göre de, farklı hastalıklar meydana geliyor. İşte bu nedenle, romatizma dediğimizde sadece eklemleri, kası veya bağ dokuyu tutan romatizmayı anlamamak gerekir. Çok çeşitli romatizmal hastalıklar vardır. Örneğin vaskülit ve arteritlerde damarsal problemler meydana gelir. Hastalığın tututuğu doku ve organa göre farklı belirtiler ortaya çıkabilir.