Menopoz Raporu
20 Haz 2022
Bazı basit önlemlerle bu zorlu dönemi huzurlu geçirmek de mümkün. İşte, menopoz semptomlarını hafifleten bitkisel takviyeler ve yaşam kalitenizi artıran öneriler…Öncelikle menopozun bir hastalık olmadığının altını çizerek söze başlayalım. Bu ergenlik kadar doğal bir dönemdir. Menopoza bir hastalıkmış gibi yaklaşır, hormonlarla onu tedavi etmeye çalışırsanız bedeli ağır olur!
Bir dönem tüm kadınlara östrojen hormonu veriyor, hormon replasmanı tedavisi uygulanıyordu. Bunun ne kadar tehlikeli olduğunu artık biliyoruz. Belli bir yaştan sonra vücuttaki östrojen seviyesi düşüyorsa bunun bir nedeni vardır. Kanserli hücrelerin östrojen reseptörleri vardır. Yaş ilerledikçe vücutta daha çok kanserli hücre oluşur, normalde vücudun baş edebileceği bir durumdur bu. Ama siz gidip, tam da vücutta daha fazla kanser hücresi üretilmeye başladığı bir zamanda, hormon replasmanı yaparsanız, kanser riskini ciddi oranda artırırsınız. Maalesef menopoza giren her kadına tavsiye edilen bu tedavi özellikle meme kanseri riskini ciddi oranda artırır.
Meme kanserinde yaşanan patlamanın ardında hormonal dengeye yapılan bu müdahalenin olduğu anlaşılınca, doktorlar hormon replasmanı konusunda biraz daha çekinceli olsalar da, bu ölümcül sonuçları olabilecek yanlıştan tam olarak vazgeçilmiş değil.
Doğru Beslen, Hareket Et
Her şeyin başının doğru beslenme ve hareketli bir yaşam sürmek olduğu unutulmamalı. Siz ne kadar sağlıklı bir yaşam sürerseniz, menopozla ilişkilendirilen semptomlarla baş etmeniz de o kadar kolaylaşır. İşlenmiş gıdalardan ve karbonhidratlardan uzak durarak, yani böreği, çöreği ve ekmeği keserek bu doğal süreci daha konforlu geçirmek mümkün. Yani sağlıklı bir yaşam için uymanız gereken temel prensipler menopoz ve menopoz öncesi dönemde de geçerli.
Premenopoz, yani menopoz öncesi dönem 30’lu yaşlarla birlikte başlar. Östrojen seviyeniz artık 20’li yaşlarınızdaki kadar yüksek değildir. Alkol, sigara kullanıyor, kötü besleniyorsanız bu süreç daha da hızlanır, yani menopoza daha erken girerseniz. Kötü beslenmeye, hibrit tohumlara, tarım zehirlerine, alkol ve sigara tüketimine bağlı olarak kadınlar artık annelerinden, anneannelerinden daha erken menopoza giriyorlar. Biraz önce de belirttiğim gibi: Siz erken yaşlardan başlayarak sağlıklı beslenir, hibrit tohum ve tarım ilaçlarından uzak durur ve yürüyüş yaparsanız menopoz öncesi dönemi de, menopozu da o kadar rahat geçirirsiniz.
Omega-3 Etkisi
Hormonlarınızı doğal yollarla dengelemekte etkili bir destek varsa o da omega-3 yağ asitleridir. Omega-3 yağ asitlerinin menopoz semptomlarını hafifletmekte, menopoza bağlı kemik erimesiyle savaştığını gösteren araştırmalar var. Omega-3 yağ asitleri menopozla birlikte artan kalp krizi riskine karşı da koruyucu.
Konforlu Bir Menopoz için 5 Öneri
Daha kaliteli, daha konforlu bir pre-menopoz ve menopoz dönemi için diyetinize ekleyebileceğiniz östrojen zengini bazı besinler, yaşam kalitenizi artırmak adına alabileceğiniz önlemler var:
1. Keten tohumu tüketin: Keten tohumu zengin bir östrojen kaynağıdır. Optimum fayda için kullanacağınız zaman kahve öğütücünde taze çekip kullanın.
2. Kuru bakliyatı unutmayın: Mercimek, nohut ve kuru fasulye bitkisel östrojenler içerir. Diyetinizde mutlaka yer verin. Ama diyabet ve insülin direnci problemi olanlar haftada iki defadan fazla tüketmesin.
3. Maydanoz yiyin: Salatalarınıza bol bol maydanoz ekleyin. Bu yeşillikte de bitkisel östrojen bulunur.
4. Adaçayı için: Kahve yerine adaçayı için. Çayınızın içine bir miktar da anason ekleyin. Her iki bitki de bitkisel östrojen bulunur.
5. Hayıt otundan faydalanın: Menopoz semptomlarını hafifletmedeki etkisi kanıtlanmış olan hayıt otundan faydalanın. Bir çay kaşığı hayıt otu tohumunu kabaca ezin, üstüne bir bardak kaynamış su ekleyin ve 10-15 dakika bekleyip için.
Önemli bir not: Soyadan, tofudan uzak durun! Dünyada GDO’lu olmayan soya kalmamıştır ve genetiğine müdahale edilmiş tüm bitkiler birer sağlık zararlısıdır.
Aman Dikkat!
Şunun altını çizmek lazım: Siz kötü beslenirseniz, börekler, çörekler yer, bol bol makarna, pizza tüketirseniz keten tohumu, maydanoz yiyerek bir yere varamaz, hangi bitkisel desteği alırsanız alın bir faydasını göremezsiniz.
Vücudunuzda kötü beslenmeye bağlı olarak bol miktarda insülin hormonu bulunuyorsa ve insülin direnci varsa, bütün hormonal dengeyi olumsuz etkileyen bir süreci de tetiklemiş olursunuz. Özellikle bu yaşlarda bu dengeyi korumak son derece önemlidir. Bu da ancak karbonhidratları hayatınızdan çıkararak, tatlılardan, işlenmiş yiyeceklerden, hibrit tohumlardan, tarım zehirlerinden uzak durarak mümkündür. Hatta meyveyi bile kısıtlı tüketmek gerekiyor. Alkol ve sigara kullanmak, karbonhidrat tüketmek bu semptomların daha şiddeti geçmesine neden olur.
(kutu) TAKVİYE DESTEĞİ
Omega-3: Vücut daha etkin bir şekilde faydalandığı için özellikle krill yağı formunda olan omega-3 takviyelerini tavsiye ediyorum.
Karayılan otu: Semptomları hafifletmede etkisi bilinen bitkisel bir daha takviye var: Karayılan otu. Menopoz dönemindeki problemlerde olumlu etkisinden dolayı kadın otu olarak da bilinir (yabancı menşeili bir besin takviyesi kullanacaksınız black cohosh ismiyle arayın).
Çuha çiçeği yağı: Fayda sağlayabileceğiniz bir diğer takviye ise çuha çiçeği yağıdır, yani evening primrose oil. Çuha çiçeğinin vücuttaki östrojen üretimini artırmak gibi bir özelliği vardır.