Kronik Ağrılara Karşı Akupunktur

2 Haz 2016

Üstelik bir dönem işe yarayan bir ilaç, bir süre sonra işe yaramamaya başlıyor. Diyelim ki romatizmal ağrılar çekiyorsunuz ve ağrıları kontrol altına almak için bir ağrı kesici ilaç kullanıyorsunuz.

Ağrınızı bir süreliğine de olsa hafifleten ilacın bir süre sonra işe yaramadığını fark ediyorsunuz. Neden? Çünkü vücudunuz kullandığınız ilaca alıştı ve artık etki etmiyor. Önce dozu artırıyorsunuz, bir süre sonra yüksek dozlar da işe yaramaz oluyor. 

Tehlikeli Ağrı Kesiciler mi Akupunktur mu?

Binlerce yıllık bir tedavi sistemi olan akupunkturun en çok kullanıldığı alan, kimyasal tıbbın tehlikeli ve yetersiz ‘çözümler’ sunduğu kronik ağrılar. Milyonlarca insanın ağrı tedavisi için başvurduğu bu sistemin etkinliğini kanıtlayan birçok bilimsel çalışma ve klinik araştırma var.

Akupunkturun romatizmal ağrılardaki etkinliğini araştıran bir çalışmaya(2), halk arasında diz ekleminde kireçlenme olarak da bilinen diz osteoartriti teşhisi konmuş 570 kişi katıldı. 26 hafta süren çalışma için hastalar üç gruba ayrıldı. İlk grup, ağrı kontrolü için her zaman başvurdukları yöntemi uygulamaya devam etti. İkinci grup akupunktur tedavisi görürken, üçüncü gruba ise akupunktur olduğu söylenen sahte bir tedavi uygulandı. Araştırmanın sekizinci haftasından başlayarak akupunktur tedavisi gören grup, ağrılarında birinci gruba kıyasla %40, üçüncü gruba kıyasla % 33 azalma olduğunu rapor ettiler. Söz konusu çalışma, akupunkturun kronik ağrılarda etkinliğini kanıtlayan şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biri olma özelliğine sahip.

Akupunktur, Ağrılar ve Limbik Sistem

Akupunkturun migren, boyun, sırt(3) ve bel ağrılarında da işe yaradığını gösteren birçok çalışma mevcut. Geleneksel Çin tıbbında antik çağlardan beri uygulanan bu tedavi yöntemi hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı rapordan(4) bir alıntı yapmak istiyorum:  “Klinik çalışmalar incelendiğinde akupunkturun ağrılarda % 55 ile % 85 oranında etkili olduğunu gösteriyor.” Sözün özü: Ciddi yan etkileri olan güçlü ağrı kesicilerle kıyaslandığında akupunktur açık ara önde kazanıyor!

Peki saç teli inceliğindeki iğnelerle uygulanan tedavi nasıl oluyor da ağrılar üstünde etkili oluyor? Bu mekanizma, Akupunktur Tedavisi Nedir başlıklı yazımda etraflı bir şekilde anlatılıyor. Ancak dilerseniz kısaca tekrar göz atalım. Beyindeki neşe, üzüntü, kızgınlık gibi duygu durumlarından sorumlu olan limbik sistem aynı zamanda acı ve ağrılarla da ilişkilendirilir. Akupunktur tedavisi, bu bölümdeki aktiviteyi azaltarak etki ediyor ve ağrının hafiflemesini hatta tamamen geçmesini sağlıyor. Hem de ağrı kesicilerin sağlık üstünde büyük risk yaratan yan etkileri olmadan!

Kaynakça

1- “Recent Considerations in Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drug Gastropathy”Singh Gurkirpal,  The American Journal of Medicine, 27 Temmuz, 1998, p. 31S
2- “Effectiveness of acupuncture as adjunctive therapy in osteoarthritis of the knee: a randomized, controlled trial” Langenberg P, Lee WL, Gilpin AM, Hochberg MC. Ann Intern Med. Dec 21 2004;141(12):901-910.
3- “Acupuncture for chronic low back pain” Berman BM, Langevin HM, Witt CM, Dubner R.. N Engl J Med. Jul 29 2010;363(5):454-461
4- World Health Organization Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Çlinical Trials, 2003

Bunları da beğenebilirsin